Кратко описание на GPS PNA системите

2009-02-12


В тази тема ще се опитам да разкажа малко повече информация за предлаганите GPS приемници.

В момента се предлагат нови модели GPS приемници. Новите модели имат по-нов модел процесор, имат вградена флаш памет, поддържат до 32GB външна памет.
Новите модели носят официално търговската марка NAVI Bulgaria.

Новите модели имат капачета за всички външни връзки на GPS-a. Под капачета са слота за флаш карта, изхода за слушалки, както и куплунга за аудио-видео вход.


Скрит е и USB куплунга.

GPS-ите нямат опция за външна антена, но вградената която имат гарантира безпроблемна работа дори и в автобуси и влакове.

Тези GPS приемници работят с операционна система Windows CE 5.0. Има възможност да се "отключи" устройството и да се качват допълнилни програми. Може да се избира какво да стартира бутона "НАВИГАЦИЯ". От меню в раздел "Настройки" се избира файл, който да се стартира. Може да се стартира определена програма или скрипт, който да прави различни първоначални настройки.


При отпадане на захранването или при reset винаги зареждат настройки по подразбиране. Ако сте записвали файлове в диск С:, те ще бъдат изтрити. Същото важи и за част от регистрите. При нормално изключване на устройството, то преминава в stand-by режим. По този начин всички настройки се запазват.
Недостатък е, че консумира енергия и ако не се ползва GPSa, за около седмица батерията пада напълно.
Предимство е, че при включване от stand-by режим много бързо влиза в работен режим и може да се ползва. Няма досадно чакане за зареждане на ОС. По-бързо се позиционира приемника, защото започва да търси спътници веднага след включването. Докато при други GPSи първо зарежда операционна система и чак тогава започва търсене на спътници.

Има и отделен бутон за цялостно изключване на GPS-a. Ако се ползва този вариант, докато GPS-a е изключен, не се консумира ел. енергия и батерията не се разрежда. При включване зареждането на програмите става за около 15-18 секунди.


На устройството може да се инсталират допълнителни програми. Видео и аудио плеъри, калкулатори, програми за четене на документи, игри както и много други програми, които могат да работят на WindowsCE.. За Windows CE има достатъчно малки програми, които го правят доста функционален. Но ако сте ползвали PDA и искате да ползвате този GPS, то трябва да се лишите от различни екстри които е имало самото PDA. Възможностите на този GPS са ограничени от WindowsCE, както и от хардуера. Няма WiFi модул или GSM модул. Основната цел на тези устройства е да бъдат автомобилни навигационни системи и тази цел я изпълняват идеално.

Със скрипт може да се стартират различни програми, да се копират файлове, да се спират процеси. Може да се спре процеса на оригиналната програма (shell) и да се покаже desktop-a на самия Windows. Може да се подредят икони на десктоп-а. Може да се направи максимално удобно и лесно за използване, като най-използваните програми може да се сложат директно на desktop-a.
Недостатък при спирането на shell-a е, че се спират всички програми, които той поддържа. Като например блутут и FM трансмитер.


Връзка с компютър - осъществява през USB порт. В комплекта има включен USB кабел. Изпозлва се стандартен кабел (обикновен USB -> miniUSB). В комплекта има инсталационен диск, на който има записани няколко програми. Една от които е ActiveSync. За да може компютърът да открие GPS-a като устройство е необходимо да инсталирате тази програма. При успешна връзка, файловата система на GPS-a се вижда в MyComputer -> MobileDevice. Има директен достъп до всички директории и флаш памети. Може да се презаписват видео, аудио файлове, програми към и от самия GPS.

Батерия - издържа между 2.5 и 3 часа непрекъсната работа с непрекъснато включен дисплей. Има възможност да се гаси, когато не се ползва и така се пести енергия. Батерията на различните GPSи е различна. Има варианти с Nokia съвместими батерии, има и варианти с батерии, които са строго специфични за този модел GPSи.

GPS - Чипсет-а е SirfStarIII. Намирането на спътници и влизането в режим навигация е като за стандартен подобен чипсет. Реалното време за намиране на 3 спътника е под 30 секунди ако GPSa е бил изключен предният ден. При топъл старт (ако GPSа е загасен преди преди няколко минути) времето е около 5-6 секунди.
Като програми за навигация може да се ползват GarminMobileXT, Навител, iGo, SygDrive.
Основната програма на GPS-a има меню на български език:Може да се използват различни програми, които работят на WindowsCE. Една от тях предлага завъртане на екрана. По този начин може да виждаме по-голямо разстояние напред на картата:

Музика и Видео - тези GPSи може да ползвате и като развлекателно устройство. В оригиналния shell има вградени функции за плейване на аудио и видео файлове. Може да ползвате и други програми, които имат повече възможности.

Bluetooth - работи само с профил за глас. Може да се ползва като hands-free за всички мобилни телефони, които имат тази възможност. От GPSa може да се приема разговор, да се набира телефонен номер. Показва статистика на последните разговори. Показва само разговорите, които са направени докато е бил сдвоен с телефон.
Недостатък е, че неможе да прочете телефонната книга на мобилния телефон. Също така неможе да обменя данни с други устройства, които имат bluetooth.

FM трансмитер - има само излъчвател. Ако слушате музика, може да изберете честота на която да се излъчва музиката и радиото на автомобила ще може да го приеме като обикновенна радиостанция.

Вход за камера за задно виждане - работи с композитен сигнал. Трябва да закупите отделно камера с аналогов изход. GPSа има вход за камера с 3.5" стерео куплунг. Към комплекта има преходник от 3.5" към "чинчове". Ако камерата завършва на "чинчове" може да я ползвате без други преходници. Някои от моделите при получаване на сигнал на входа за видео автоматично превключват в режим видео и показват веднага образа от камерата. При този вариант е необходимо да се свърже захранването на камерата към светлините за заден ход. При включване на задна скорост, GPSa автоматично ще покаже сигнала от камерата, като при изключване на задната скорост, автоматично ще продължи работа навигационната програма. Някои от моделите имат отделен бутон за показване на сигнала от камератата. При тях е необходимо ръчно да се превключи какво да се показва на дисплея.

Заключение
Като обобщение на написаното до тук, мога да кажа че тези GPS приемници имат много добра функционалност. Като автомобилни навигатори са много удобни. В сравнение с подобни GPS-и, моделите предлагани от Navi Bulgaria имат най-добро съотношение "цена/качество/функционалност".