НачалоПомощВходРегистрация

Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
Февруари 08, 2012, 10:22:38

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

News
BGRoutingMap и софтуер Navitel Navigator - 56лв.

Stats
3991 Публикации в 508 Теми от 1173 Членове
Последен член: metodi
+  Форум на Рутираща Карта на България
|-+  Обща категория
| |-+  Корекции и грешки
| | |-+  Тракове, правени с мобилен телефон - надеждни или не?
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] Изпечатай
Тема: Тракове, правени с мобилен телефон - надеждни или не?  (Прочетена 1144 пъти)
Nicky
Уча се
*
Активен Активен

Публикации: 48

« -: Октомври 12, 2009, 09:23:44 »

Здравейте!
Нов съм тук и искам да Ви попитам дали траковете, правени с мобилен телефон, са достатъчно надеждни и точни? Имам желанието да помогна с "поправката" на един извънградски път, но разполагам само с мобилен телефон NOKIA N82. Нямам си по-сериозен GPS апарат (все още), за да мога да се доверя напълно на траковете, които смятам да направя.

Благодаря предварително за отговорите и съветите Ви!
Активен
peterhr
Горски
Знаещ
Неактивен Неактивен

Публикации: 194

« Отговор #1 -: Октомври 12, 2009, 10:10:48 »

Да, може да се ползват тракове от мобилен телефон. Желателно е да се мине поне два пъти по един маршрут, като е добре телефона да седи на таблото на колата, а не на стойка пред таблото.
Трябва и настройките да са зададени да записва максимален брой точки и да НЕ лепва текущата позиция за пътя. Трябва да е избрано AT GPS LOCATION.

За кой район става дума?
Активен
Nicky
Уча се
*
Активен Активен

« Отговор #2 -: Октомври 13, 2009, 07:40:31 »

За пътя от гр.Брезник, на северо-запад, до село Завала. Към края на маршрута пътят не се намира на тези координати, които GPS-ът показваше. Разликата сигурно е към 100-200м. На места повече. На скрийншота съм маркирал участъка с инструмента за измерване на разстояния. Доста често пътувам до въпросното село и знам, че пътят не е точно такъв. Не знам дали си струва за такова малко разстояние, но защо пък да седи грешно...

ПС: Точно преди с.Завала има също така и малък язовир. Стига да имам време някой път, може да го очертая и него.
« Последна редакция: Октомври 13, 2009, 07:47:35 от Николай Соколов Додев » Активен
forester
Бързо научавам
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 57

« Отговор #3 -: Октомври 13, 2009, 08:12:54 »

И трябва да се кара по-бавничко, особено в завоите, защото иначе трака ги "сече" и не се получава вярна дъга.
Активен
Nicky
Уча се
*
Активен Активен

« Отговор #4 -: Октомври 13, 2009, 11:04:55 »

То по този път не може да се кара бързо така или иначе... Не оправиха дупките тази година...
Активен
Nicky
Уча се
*
Активен Активен

« Отговор #5 -: Октомври 14, 2009, 04:23:27 »

Вчера и днес си направих експеримент и записах тракове на едно и също трасе (с малки изключения) в ж.к. Люлин. Не знам дали тази точност е достатъчна, но според мен не е. На места координатите са доста грешни. То личи къде. Скоростта ми не надвишаваше 50-60км/ч. Може би се дължи на това, че минавам покрай жилищни блокове. Но времето между точките ми се струва доста - на места до 10 секунди - въпреки, че съм задал на GARMIN-а да ги прави възможно най-често. Едва ли обаче може да се очаква нещо по-добро от мобилен телефон. Все пак не му е това предназначението. Може би, ако вървя пеша, ще е по-добре.

Ето и двата .gpx файла в .zip архив:
Активен
forester
Бързо научавам
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 57

« Отговор #6 -: Октомври 14, 2009, 09:13:30 »

Не се отчайвай толкова бързо Wink Да, високите сгради оказват влияние, особено ако забавяш за изчакване или обръщаш с маневри, но движиш ли се постоянно в една посока със скорост 30-40 км, става доста добре. При открити пространства, трака с мобилен телефон става почти идеален при тази скорост.
И винаги телефона да е позициониран СТАБИЛНО, възможно най близо до предното стъкло на автомобила!А пеша-недей, нищо не става. Пробвай все пак, ако искаш.
« Последна редакция: Октомври 14, 2009, 09:16:46 от forester » Активен
Nicky
Уча се
*
Активен Активен

« Отговор #7 -: Октомври 18, 2009, 06:39:00 »

Здравейте отново!
Днес пътувах по маршрута гр.Брезник - с.Завала - гр.Брезник. Времето беше доста мъгливо и дъждовно в района. Направих трак на маршрута, но по непонятни за мен причини, траковете на отиване и на връщане са с голямо отклонение. Доста съм разочарован поради това. Вървят успоредно един спрямо друг, като между тях остава действителната траектория на пътя. И в двете посоки тя оставаше от ляво на трака. На отиване към с.Завала, точно преди селото дори се загуби GPS сигналът. На трака се вижда как има голямо разстояние между двете точки.

Забележки:
1. Началото на първия трак (гр.Брезник -> с.Завала) започва от малка уличка в гр.Брезник на приблизителни координати N42,742687 и Е22,908708 според Google Earth. Краят на трака завършва в с.Завала на черен път. Преминаването от асфалтов на черен път става на координати N42,824021 и E22,802710 според Google Earth. По-нататъшните точки до края на трака може да не се взимат предвид. В действителност асфалтовият път продължава с още 150-200м до края на пътя. От там започва началото на трака в обратната посока.
2. Началото на втория трак (с.Завала -> гр.Брезник) започва от центъра на селото. Именно там асфалтовият път свършва с малко площадче. координатите според Google Earth са N42,825021 и E22,801158. Краят на трака свършва на координати N42,739342 и E22,911705 отново според Google Earth. Тези координати са на кръстовище, където път с две платна около река се слива с улица Жданов в гр.Брезник.
Активен
Страници: [1] Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

www.bgroutingmap.com | All Rights Reserved (c) 2010